Followers

Friday, April 29, 2011

badan kecik.. selera mau besa woo

redup cuaca arini.. tibe2 aku terase rindu sangat dekat die.. rindu nak tengok gelagat die.. rindu nak gurausenda ngan die.. rindu nak kaco die.. rindu nak buli die.. sume la aku rindu.. abis satu sem baru dapat jumpe die.. mcm tue la jadual aku tok jumpe die.. tapi aku bersyukur.. walaupun satu sem berlalu.. die tak pernah lupekan aku.. die sentiase ingat aku.. dan yang penting die kenal aku..

**mesti korang tertanye2 kan sapekah gerangan die ni.. kan3**
eh ad ke pun yg tertanye2.. perasan je aku ni

lau korang nak taw nape aku cakap selera die besa.. scroll lg ok:)

_______________________________________________________
____________________________________________________
________________________________________________
____________________________________________
_________________________________________
_____________________________________
_________________________________
____________________________
________________________
___________________
_______________
__________
______
__
_
.

hah ni budak nye
muhammad al amin bin muhamad azmi







*cube tgk yg ni.. mcm boy ke gurl.. huhuu*
rmai ckp cam gurl



**budak ni pantang bile flash dr kamera kua**
lau xkua.. wat xtaw je



** utk pengetahuan korang kan.. mase ni die xpandai lagi jalan.. berdiri pun tak stabil lagi.. tp gaye die mcm da terer sgt je.. kedekut lak tu tak nak mainan ngn org len.. sabo je la**


** aku suke pic ni**
hah korang nak taw cite disebalik pic nie.. mase adik2 aku xbalik lg.. enset aku tu la yg die dok rmpas2 nk snap pic.. mcm pandai kan.. pas die ternmpak cmera adik aku si alyaa tu.. tak pndang da enset aku.. tp camera alya camera sony biase je.. time ni die da tak pandang da camera 2 jugak.. mang dibalingnye.. korang nak taw nape.. time ni die tgah wat muke comel die tue nak pujuk adik aku syahmi @ sukun 2.. hahaa sebab die da nmpk dslr.. amik kau.. selera nk tinggi woo.. mang risau tgk die pgang dslr.. tak bagi kang meraung pulak kan.. ntah ape pic ntah die snap mse 2.. macam da besa je kan.. padahal jalan pun tak pandai lg mase ni.. besa nanti mesti selera mau besa kan..

***sekarang korang da taw kan.. badan kecik tp selera mau besa.. sabo je la***




** mase nie saje aja die wat peace.. hahaa tp tak pandai2.. mase ni saje nk snap pic die.. ckp la peaceee kt die.. sekali.. hah cam ni la rupe peace yg die wat.. jd la ade jugak 2 jari kan.. smpai tak nmpak da muke nye**


**kunon kacak kan**
then..

**selepas dibuli ngn uncle2 die**



** mase nie kat pd.. nk tgk ape ntah kt atas bukit 2.. tp kene jalan kaki la.. amik kau.. jln tar nek bukit.. mang penat.. bile da pandai berjalankan.. tak nak dukong tu**
**excited**

** sampai akhir nye**

**muke penat**



** rindu kau dak kecik**

mama doakan kamu selamat dunia akhirat..
jangan jadi kaki buli je kt nursery..
jadi anak yang soleh tau..
[29april2009]
selamat hari lahir syg..
da 2 tahun nie yg..
tak nak mintak kat umi adik ke..
hahahaa

Thursday, April 28, 2011

buat kamu NUR NAJWA!!

khas buat adik ku

mungkin adik tertunggu2 ucapan dari akak kan.. saje akak tak nak wish.. sebab akak nk wish kt sini.. hee..

hapy bday to u
hapy bday to u
hapy bday to najwa
hapy bday to u..

oit budak.. kmu da besa taw.. jgn jd cam dak kecik.. jgn terlalu ikutkan perasaan syg.. kdg2 bile kite tgh mara.. kite tak boleh berfikir dengan baik.. sabar.. sabar lah adikku.. setiap yg terjadi mesti ade hikmahnye.. kuatkan diri kamu untuk menjadi seorang yg penyabar.. kuat taw syg dlm hadapi hidup nie.. biase la.. hidup mane ade yg senang.. cari lah keredhaan dlm kehidupan.. pasti akan tenteram.. heee ingat.. pape pun jage maruah diri kite.. biar la ape org nk ckp jnji kite taw ape yg kite buat.. mulut org mang xpenah n xakan boleh kite tutup.. so, jd la diri sendiri n berusaha untuk jd yg lbih baik dr skrg.. diri sendiri je yg mampu lakukan..


merepek byk da kt sini.. nie lagu utk kmu



good luck okey
may ALLAH bless u
take care!!

selamat hari lahir

Monday, April 25, 2011

Dasyatnya Hari Kiamat & Padang Mahsyar




Dahsyatnya Hari Kiamat Dan Padang Mahsyar.
Assalamualaikum Wbr.

Sekadar ingin berkongsi bahan yang saya dapat...
Semoga kita semua mendapat manfaat...

Wallahualam....


Hari yang Pasti Terjadi



Gambaran Hari Qiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.



✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


copy & share dr adik fathihi :)

Thursday, April 21, 2011

kecelaruan

kadang2 hidup nie merumitkan jugak kan..
bende simple tp sebab yg simple ni la jd berat..
ntah la.. lau hidup kite je yg asyik mengalahkan..
susah la beb..
pikir la sal org len jugak kan..
jgn la terlalu nk menang je..
da la aku kene mengalah lepaskan boy ak dulu..
seb bek ak syg kau gile2 doe..
sengsare hidup ak pun ak ikhls lepaskan kau..
sekarang nie ngn kwn2 pulak
aishh.. susah la hidup..
kite nk tgk org bahagia..
kite nk bahagiakan org..
tp diri sendiri nie sape yg nk bahagie kan..
sume da besa kan..
pikir la dr sume sudut..
jgn la sebab bende kecik 2 je..
kite nak bermasam2 muke..
xnak bertego sape..
kite bukan dak kecik lg..
ak xkisah lau ak sentiase kene mengalah ngn famly ak..
sebab mereka syurga ak..
ak sanggup berkorban tuk dorang..
tp korang nk ak layan korang cm 2 jugak ke..
sanggup korang wat ak terpinga2 cmni kan..
korang bahagia tapi ak..
nape korang tak penah n pk sal org len ye..
nape korang je yg nk menang.. nk betol..

muhasabah la diri..
jangan terlalu ikut perasaan..
orang lain pun ade perasaan..
jage la perasaan mereka..
insyaALLAH mereka pasti akan hargai kita..
jangan terlalu leka dengan nikmat kehidupan sekarang
sesungguhnya kita saje yang tahu jaminan kehidupan kita kelak

Saturday, April 16, 2011

apabila studyweek bermula

alhamdulillah lecture tok sem ni da bis..
lega kan.. tp asgmnt ade lg yg lum anta..
method oh method..
kau buat aku makin tension kan..

bila studyweek bermula..
ramai member2 aku gembire..
sangat gembire kot..
hahahaa
gembire nk blik rumah kan..
sampai terlupe jap exam nk dekat..
biase la bile dok kat over the sea ni.. hee
jumlah org yg betul2 study lg sikit dari org yg kua shoping beli brg nk blik..
semestinya kan.. hahaha
bile da nak bis study week baru nak tersedar..
mule la terkial2..
yela kan.. balik pun 1sem sekali..
bajet tak cukup kan..
mahal bebeno tiket flght nye..
ingat kitorang ni da keje ke hape..
hidup pun ditanggung lagi..
cube la bg diskaun kt kami student3 nie..

hahahah merapu2 da aku nie kan..
ok to all adik2+kawan2+blogger2+sume la..
gud luck 4 ur final exam ok..
hope pointer makin naik la ye..
doakan sy juge:)





so, korang nk pilih yang ane:)




Friday, April 15, 2011

manisnya kesusahan mengajar kita tentang kehidupan

pernah korang rase ape itu erti kesusahan?
pernah korang alami sendiri hidup dalam serba kekurangan?
pernah korang terfikir tentang mereka yg susah?
setiap hari, setiap detik, setiap saat..
di saat korang tengah bahagia, gembira
atau setahun sekali baru terlintas..
atau tak pernah ingin tahu tentang mereka..

manusia sering leka..
leka dengan nikmat dan kesenangan yang diberikan kpd mereka..
selesa dengan kehidupan yang mewah dan senang..
anak-anak sekarang hampir semua tidak pernah kenal erti susah..
susah sikit da mengeluh.. putus asa..
n the last solution..
BUNUH DIRI kan..

tapi kenapa?
tindakan tu boleh selesaikan masalah ke?
langsung tak..
mungkin ya di dunia tp tak di akhirat..
jgn fikir nak senang je..
kesenangan kadang kala lebih memberi tekanan..
jika kita tak pandai uruskan kehidupan kita..

biar la kita rase susah sikit..
sebab ianya mengajar kita erti kehidupan..
tujuan kita dilahirkan di dunia ini..
tanpa kesusahan manusia tak kan kenal erti bersyukur..
bile kite berada di zon selesa..
semua benda kite amik mudah kan..

mungkin korang da tgk video nie..
just nak share:)
renung2kan lah..
bersyukur dengan apa yg kite ade..
coz ade yg lebih sengsare dr kite..
tp mereka tetap tabah hadapi ujian yg diberikan..
jangan hanya berada di zon selesa..
cuba bayangkan korang kat tmpat mereka..
mampukah korang teruskan hidup ini?
muhasabah diri:)
bantulah yang memerlukan selagi kita mampu..
tak kire siapa mereka.. ape agama mereka..
kita tetap sama.. MANUSIA..
yang hidup hanya sementara menumpang di alam dunia ini..



video

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...